Tinder in de zorg?

Oct 21
Tinder in de zorg?
Op LinkedIn zag ik de vraag voorbij komen wie er een goed idee heeft voor een app over zorg of gezondheid die ook geschikt is voor laaggeletterden en beperkte gezondheidsvaardigheden. Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen, heeft een prijsvraag uitgeschreven. De vraag zette me direct op scherp. Niet zozeer vanwege de laaggeletterden of de beperkte gezondheidsvaardigheden maar gewoon, omdat er zoveel meer mogelijk is met de inzet van technologie in het verbeteren van onze zorg of gezondheid.

Ik heb de afgelopen jaren van zeer dichtbij meegemaakt hoe zorg tekort kan schieten in een zeer kwetsbare situatie met een jong volwassenen. Allereerst moet je heel veel wachten.

1. Een afspraak bij een huisarts kost een dag of vier (indien niet levensbedreigend).
2. De nieuwe jeugdwet was net ingegaan dus het zoeken naar de juiste route kostte een week of vier.
3. De intake bij de jeugd-ggz kostte een maand of drie.
4. Starten bij de jeugd-ggz kostte een week of zes.
5. Ontdekken dat dit aanbod absoluut niet aansloot kostte een week of vier.
6. De intake bij de gespecialiseerde instelling kostte een maand of drie.
7. Starten met de gespecialiseerde behandeling kostte een maand of twee.

Ja, een jaar verder voordat een behandeling kon starten die echt aansloot bij de situatie die ondertussen enorm uit de hand was gelopen. Een jaar lang wachten, op de bank, thuis, alleen. Een jaar lang waarin een deel van je vrienden langzaam uit je leven verdwijnen, waarin jij niet meer meedoet. Een heel jaar lang waarin je steeds verder zakt naar de bodem, zonder hulp, alleen.

Los van welke behandeling goed is of goed aansluit is er veel meer mogelijk tijdens het wachten. Er zijn andere jongeren die dezelfde klachten hebben gehad, die al behandeld zijn, die weten wat de stappen zijn, die snappen wat belangrijk is in het contact. Ervaringsdeskundigen die in dezelfde fase van hun leven zitten. Hun bijdrage kan enorm groot zijn. En dan heb ik het niet alleen over de jongere als ervaringsdeskundige maar ook over vaders, moeders, broers en zussen. Zij hebben van zeer dichtbij meegemaakt wat werkt en wat niet, wat iemand nodig heeft en wat vooral niet. Ik zou hier een Tinder-app voor maken!

Ik zou me aanmelden bij zo’n Tinder om in contact te komen met jongeren en hun familie om ervaringen te delen rondom een thema waarin ik ervaringen heb opgebouwd. Via mijn Tinder-profiel maken we een goede match!

Inzet van technologie in het behandelingstraject zelf? Ideeën genoeg voor een volgende blog!